Melteanul de asfalt

Sburătorul: Vă cheamă  să-i scriem o depeşă unui ”domn bine”. Hai să punem mână de la mână și să-l corectăm. Adică, să redactăm împreună o scrisoare deschisă, adresată tuturor nesimțiților din jurul nostru: ăleia care-și aruncă tampoanele pe geam, ălora care-i hrănesc pe câinii vagabonzi ce îi vor mușca apoi pe copiii noștri, celor care-și ambalează motoarele la orele mici ale nopții, chefliilor și scandalagiilor… și lista ar putea continua aproape la nesfârșit.

Mergem duminica la biserică, dar nu pentru că am fi habotnici.  Pur şi simplu consider acest exerciţiu ca fiind unul menit să ordoneze gânduri, să mai potolească trufii, să echilibreze dintre resorturile decalibrate peste săptămână.

Teoretic, când te îndrepţi către Casa Domnului, te îngrijeşti să pleci primenit, atât la trup, dar mai ales la minte, îmbraci haina cea mai bună şi porneşti. Pe drum zâmbeşti tuturor, fie ei şi necunoscuţi, dar mai ales vecinei de peste drum, ieşită în balcon doar în chiloţi, aşa, ca să vadă cum e vremea şi să ştie cum să (nu) se îmbrace. Îi zâmbeşti şi te gândeşti la faptul că o să crească el copilul şi ai să te bazezi să-l trimiţi şi singur la biserică. Vecina se preface ruşinată că ai surprins-o despuiată, desi e clar că pândise. De ce să dai o avere pe secretele Victoriei dacă le ţii in lada de zestre? Dar, toate gândurile tale sunt frumoase, nepătate, numai bune să le duci la biserică de curate.

Dar cum mergi tu, aşa, cu copilul de mână, deodată ţi se tulbură toate apele minţii. Un fapt banal (toată lumea face aşa!) te zgârie pe retină. Nu mai auzi nici copilul care încearcă să te tragă spre parc, nu o mai vezi nici pe plimbăreaţa cartierului, cea care zâmbeşte oricui, chiar şi jandarmului care îi cere documentele ca să-i întocmească un proces-verbal pentru cumintenie…

Te uiţi consternat la domnul şofer care parchează. În primă fază eşti tentat să-l admiri pentru că încearcă să o vâre în locşorul ‘cela atât de strâmt. Ăsta bărbat! Ştie ce vrea în viaţă. Apoi te lămureşte. Şi rigola cu iarbă este tot strâmtă, aşa că, fiind consecvent, îşi bagă roţile-n ea: Ce aia-mea? Numa’ un pic, doar vine ploaia şi spălată-i ca nouă.

Închide maşina şi pleacă. Tot ceea ce mai poţi să faci este să te uiţi cu dispreţ la iarbă. În definitiv, ea este proastă fiindcă stă. Poate-i şi place. Te simţi înşelat, pătat, neconsolat. Aşa că uiţi unde ai pornit, uiţi de vecina aplecată peste balcon, de toate bunele şi relele din trecut, coteşti către parc şi uiţi de ce ai plecat de acasă.

Realizezi în zi de duminică, la oră de pioşenie, că ai întâlnit individul viguros, dezinhibat, cel care duce specia mai departe, ba chiar îi adaugă în bagajul genetic toate însuşirile sale de învingător: păr ţepos, obraz gros, picior mare şi mirositor.

Cine se bagă în colectivul redacţional al unei scrisori adresată „degrabăbăgătoriului de dânsa-trânsa”? Să ţineţi cont de faptul că la zece metri mai încolo, putea să parcheze un autobuz, cu burduf cu tot.

Reclame

Posted on februarie 11, 2011, in Cu ochii cât cepele. Bookmark the permalink. 13 comentarii.

 1. desi nu-i chiar nou cuvintul va-ntreb eu: de unde vine? Deci … „meltean”!

 2. Îmi permit să răspund eu în locul Sburătorului
  – MELTEÁN=conf.DEX, s.m. 1.Tzaran bashit cu 4 clase, 2.Oier necinstit, 3. Papagal vopsit in culori de cioara, 4. Manelar – Mamaligar
  De fapt, explicația de mai sus e luată de pe un blog. 😀
  În dex online scrie doar:
  meltean, melteni s. m. (peior.) om grosolan, necioplit.
  Nu știu însă de la ce vine. De la ”melițian” oare? 😉

 3. uhh … merci! Dar nu am intrebat ce inseamna, asta am bunghit-o cit de cit. Ci de unde vine, originile, etimologia …

 4. Test de mere.

 5. @Silavaracald, explicații… 😆
  Cred că melteanul ăsta vine de la jiji. 😉

 6. Nu stiu de unde draci vine „meltean”-ul asta, dar suna mai nasol decit semnificatia lui. 😉
  In al doilea rind, parcari de genul asta intilnesti in mare parte din Europa. Prin unele locuri, nu numai spatiile verzi, dar si trotuarele au devenit parcari si asta in orase mult mai cosmopolite decit cele romanesti.


 7. Melteanul este un individ rafinat, permanent preocupat sa nu deranjeze pe cineva. Nu este prost (rau) si nu face nimic cu rea intentie. Pentru el exista reguli mai permisive.

 8. Explicația ta e mai bună ca a mea, trebuie să recunosc. 😀

 9. Doar nu iti imaginezi ca purtam corespondenta cu indivizi dubios!i?!?!

 10. si eu hranesc o catelusa din fata blocului…. merit jugul?

 11. Giorgiano, puiule, mi-ai luat-o inainte cu demersul si-ai fost mai doamna decat ma pregateam eu sa fiu (cevorbaceeadoamneiartama)…
  Hai sa ma marturisec: fac parte din categoria nesimtitilor care hranesc cainii vagabonzi si incerc sa-nvat copiii ce trebuie sa faca ca sa nu mai fie muscati.Nu, nu la celebra formula „hai la mama cate papa catelu’ si are si pureci si-o sa mori daca pui mana pe el” ma refeream.
  Iar despre stilul asta de parcare, daca asist live nu mai tac (ca nu mai pot), comentez si-ntreb. Nu c-as rezolva mate lucru cu asta, da’ macar asa, sa-i creez un disconfort 😀

 12. Balaurdegradina, mi-e milă tare de sufletele astea de căţei, care-n definitiv n-au nicio vină c-au ajuns să poarte numele de „maidanezi”, după cum nici copiii de la orfelinate n-au nicio vină c-au ajuns unde au ajuns. Nu vreau să intru în polemici cu nimeni, ştiu, sunt cazuri izolate când aceştia au muşcat oameni, hăuite şi înfometate fiind sau poate chiar datorită unui comportament deviant (chestie întîlnită şi la oameni), dar nu putem să-i ucidem pur şi simplu. Nu avem dreptul ăsta. În fine, nu vreau să repet ce-a spus Raluxa în textul ei (am pus link-ul mai sus), ce-am vrut să spun este doar că eu nu pot să privesc şi atât în faţa unui câine care numai nu te roagă să-i dai un colţ de pâine, după cum nu rezist nici în faţa unui cerşetor flămâd care de asemenea, stă cu mâna întinsă. Eu personal mi-am luat în casă un câine de pe stradă şi ideal ar fi s-o facă şi alţii.
  Cât despre cei care parchează pe spaţiu verde, aruncă hârtii pe jos şi gunoiul pe geam ce să zic? …tare mi-e teamă că de mârlanii ăştia nu mai scăpăm cu atât mai mult cu cât sunt dotaţi cu aparat reproducător şi dau naştere la puii vii care, la rândul lor vor face la fel!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: