Ciocolunga

”Mame, dați copiilor cât mai multe dulciuri!” scria cândva pe toate gardurile. Asta, plus aia cu ”Nicio masă fără pește!” Între timp, ca și în cazul Aspirinei, care e când panaceu, când cel mai mare dușman al omenirii, s-a dovedit că dulciurile alea nu sunt chiar atât de bune, așa că au apărut îndemnurile cu sens opus; le știți și voi, alea cu excesul de alcool, sare, grăsimi și glucide. Doar că noi am luat-o înaintea vremilor, după cum vom vedea din articolul de mai jos.

Scris de melancolique

De când m-am născut eu prima oară, la noi în familie a fost o tradiție ce s-a transmis de-a lungul mai multor generații și care cred că o să se oprească la mine. Înainte de orice examen (treapta1, bac, interviu sau mai știu eu ce evaluare), membrii familiei noastre trebuiau să mănânce ciucalată. Bunicu-meu așa a făcut și a ajuns primar de comună; mama, la fel, și a ajuns casnică-soție de militar, eu… om mai vedea… Ideea e că, din spusele mai marilor înțelepți ai arborelui genealogic din care am onoarea să mă trag, ciucalata, domnule dragă, ajută mult la concentrare prin simplul fapt că cică ți-ar da energie să nu dormi pe tine. Ar fi trebuit să-mi dau seama că, pentru mine, tradiția asta are mai mult efectul de blestem, atunci când am picat examenul de admitere în liceu la materia vieții mele, matematiqua, dar așa cum vei vedea pe parcursul acestei narații, s-ar părea că există înăuntrul ființei mele o genă de bulgar ce mă împiedică la nesfârșit să-nvăț ceva din propriile-mi greșeli.

Așadar, iată-mă un emoționat elev de liceu în an terminal, purtător de pantaloni de stofă cu trei pense și cămașă în pătrățele, cu freza pe-o parte și mustăcioară pufoasă, înaintea unuia dintre ultimele examene ce va fi fost să fie o importantă lecție de viață menită să rupă tradiția veche de aproape un secol. Imi iau pantofii la lustruit cu plușul și peria din dotare, având grijă să omogenizez fiecare flegmă dată soldățește, cum învățasem de la tata, mă-ncalț și dau să ies pe ușă, nu înainte de a-mi lua doza de energie minuțios despachetată de draga de mama. ” Ia mamă și mănâncă ciocolată, să ai energie!” sunt ultimele cuvinte pe cale le-am auzit din gura ei înaintea dezastrului ce urma să vină. Îmbuc vesel și optimist din amăruia delicatesă și-o pornesc  spre liceu hotărât să-mi spăl toate păcatele din perioada în care am fost liceean.

E o dimineață din aia de vară cum numai în sud poți întâlni, cu un soare de te pripește chiar dacă ceasul indică numai douăzeci de minute trecute peste ora opt, iarba miroase a curat, iar lumina abia că mă lasă să văd pe unde calc. Ajung în clasă unde absolut toată lumea pare că stă pe scaune electrice, iau și eu locul pe cel rezervat  mie și încep ușor-ușor să rezonez cu ceilalți. Numai că la un moment dat realizez că eu rezonez mai mult decât ceilalți și nu reșesc să-nțeleg de ce. O fi de la mirosul de lemn putregăit al parchetului? O fi de la emoții? Da’ parcă prea simt ceva mai presus de orice simțământ, parcă prea am senzația că s-au aliniat planetele așa a… a forfoteală-n stomac. Vaiii!!! Simt cum mi se mișcă copilu-n pântec! Vaiii!! Ce griji legate de pasta de la pix!? Ce neliniște legată de subiecte!? Simt cum îmi fuge podeaua de sub picioare. Toată lumea e încordată în așteptarea problemelor și mie-mi arde de diaree. Mă uit la ceas. E abia fără un sfert. O întreb timid de doamna supraveghetoare când începem, dându-i de înțeles că am ceva probleme cu instalația de fecalare. Îmi răspunde destul de stingherită că pe la și 10, dar că nu pot să ies din clasă că poate vin oamenii din comisie mai devreme și nu pot să mai intru dacă nu sunt prezent.

Desfac cureaua și eliberez șlițul la pantalon. E mai bine… dar numai pentru 5 minute. Curu-mi levitează ușor deasupra scaunului și-mi încordez gambele în timp ce mă ridic pe vârfuri. E comic, da-mi vine să plâng. Îmi spun o rugăciune în gând, Dumnezeu nu poate să fie atât de mârșav. Și iată că nu e! Trec cele 20 de minute și uite că vin și oamenii din comisie. Le este prezentată situația ”mai specială”, oamenii zâmbesc și-mi permit părăsirea clasei, dar numai cu însoțitor. ?!!? Așa am zis și eu. În drum spre baie, îmi iau inima-n dinți și-o-ntreb pe tantia supraveghetoare dacă nu are cumva vreun șervețel? Sau vreun ziar? Sau vreo coală? Și, cu fiecare întrebare, vine și răspunsul fără vorbe al doamnei supraveghetor, numai din gât așa… compătimitor. Miroase groznic a clor cu pișu în veceul liceului, dar jur că, pentru mine, e cel mai frumos loc de pe planetă acum. Intru-n prima cabină, termin, mă ridic și încep să caut după hârtie. Nu, nu există nici măcar un post-it în toată baia, mânca-le-ar nenea de femei de serviciu! Încep și mușc cu dinții de chiloți, în timp ce cu mâinile trag cât pot de tare de extremele lui, și iată că cedează!  Ura!!! Ura!!! Ura!!! Igienic cum sunt, nu pot să mă abțin și mă cocoțez pe butoiul unde se spală bureții, să șterg orice urmă de necaz.

Intru apoi în clasă, spășit, printre privirile pline de subînțeles ale colegilor, dar sunt liniștit. Simt că deja am trecut cel mai greu examen.

Timpul avea să-mi dea și el dreptate la rândul lui atunci când s-au afișat rezultatele. Am avut cea mai mare notă din clasă. Unii zic că e de la faptul că am dat necazul afară, alții că cică nu am avut hârtie și m-am atins cu mâna, dar totuși eu rămân la părerea că a fost doar de la ciocolată. Oricum, de atunci încoace, am încetat să mă mai energizez înainte de evenimente importante; nu de alta, da ‘chiar mi-a fost teamă să nu devină obligatorii numai examenele orale.

Reclame

Posted on ianuarie 17, 2011, in Cu ochii cât cepele and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 56 comentarii.

 1. floru' fără nume

  Isteţ melancolicu’.
  Spălându-se în butoiul de spălat bureţii s-a dat şi cu pudră la popou ( ca cum se face la nou-născuţi ).
  Ca să nu mai vorbim de bureţii care s-au spălat dup-aia.
  Io cre’ că a fost singurul care a reuşit să ungă ( discret ) cu kakao tablele din tot liceul.

 2. =)) =)) =))
  Să aibă toți noroc, că nu-i egoist de felul lui!

 3. Foarte tare!! :))))) E descrisa asa bine scena incat parca te si vad, mai melancolicule! 😀

 4. ei… si din acel moment, ascensiunea a inceput intr-un ritm extrem de rapid si ghiciti ce? inca nu s-a terminat!!!
  ai spart ghinionul, clar!

 5. misto,ai lasat din norocul tau si la altii..:))

 6. Melancolicule, nu lua in deradere ciucalata asta cu rom. Ca mie imi place tare mult 🙂

 7. Dar nu când dai examen! 😀

 8. Era de la iemotii si iel da vina pe biata ciucalata … ntz ntz ntz… sa vedeti bumacilor razbunarea ciucalatei 😉 !

 9. Mai, asa de tare v’o afectat ziua de luni? Unde sunteti cu totii??

 10. Bună seara!
  Şi câte o ciucalată cu rrom la toată lumea.

 11. O fii luna plina !

 12. Traian, e aproape plină! am văs-t eu adineauri când am ieşit cu cuţu. Dacă era plină, eu zic că din contră! lumea n-avea somn!

 13. Daaa, ce buna e ciucalata cu rom… Mmmmmh! Multzam sailore 🙂

 14. Eu am mâncat o ciucalată şi de aia sunt în întârziere.

 15. Io tocmai pap o ciocolata alba umpluta cu mousse au chocolat. Noa, sa va fac pofte si io 😛

 16. La efectul afrodisiac mă refeream.Nu la cel descris in text.

 17. Mie-mi place twix! nu prea le am cu ciucalata, e şi firesc, fumătoare fiind.

 18. Twix e ala parca care are ca un biscuite, nu? Sau ala tare cu alune? Ca nu prea imi cumpar din alea si le cam confund.

 19. Laura, da e un biscuite invelit in ciocolata! Ala cu alune e Snickers! Bunut si ala.

 20. Io am auzit ca Laura ar fi bunaaaa… 😉 Chiar de la Melancolicul 🙂

 21. Laura, da! am auzit că-i cam cea mai bună de pe la noi.

 22. Mie îmi place asta cu rom, că e 2 în 1. Te alegi şi mâncat şi băut. Foarte practic.

 23. Sailor, 😀 Apoi cam putin din rom 😉 Dar si mie imi place ciocolata asta 🙂 (parca nu e asa extrem dulce)

 24. @Laura
  Vezi Laura ce înseamnă defect profesional?! Fiind marinar, n-a putut renunța la rom și a ratat cioco ”Laura”. Probabil n-a văzut avantajele: se alegea și mâncat si fu…mat!
  Mai puțin practic, dar mult mai plăcut!

 25. Andru =))

 26. si fu… gărit, aş fi spus eu!

 27. Andru, nu fu…mez decât selecţionate atent.

 28. De ce Gianuca?!
  Te-ai lasat?! 🙂

 29. Noapte buna 🙂

 30. Andru, probabil de aia o cumprat omu atâta ţelină.. s-o fi gândit că are efect şi la femei :mrgreen:

 31. @Sailor
  ..de sotie!

  @all
  Noapte buna, dragilor!

 32. Noapte bună Laura! Şi vise de ciocolată.

 33. Noapte buna Andru.
  Soţia din portul asta nu ştie nimic de soţiile din alte porturi. pastrează si tu discreţia.

 34. Pentru ca nu exista LE 🙂
  @Gianuca
  Pentru noi, se cheama atropina!
  Mix castigator cu Good Old Jack. 🙂

 35. Noapte bună, Lăurosule!
  Andrucu, cam scumpe tratamentele estea de mi le zici tu…
  Te pup si pe tine de noapte buna!

 36. Iar ne cacam? E, hai! 😀

 37. Papa, neaţa!
  Ne căcăm dar bine că nu pe noi!

 38. deci buimacii eram eu, scuzeee! mama ei de delogare! 😀

 39. papa, l’ai lasat aici si-ai plecat! bravos! :mrgreen:

 40. Credeam ca ati disparut

 41. Am vazut ca v-ati noaptebunit si am crezut ca a plecat si pajul, dar vaz ca m-am inselat 😉

 42. Nu plec draga nicaieri pana nu-mi zici şi tu noapte bună! 😛

 43. Intrasem sa-ti sugerez ce sa faci cu telina 😉

 44. Noapte buna, papic :*
  bai, cine are nevoie de telina, sa-si faca! suc. ca asta mi-ai sugerat 😛

 45. P.S. frumoasa melodie, mercic. Pe maine/azi!

 46. Merge ţelina asta cu ciocolata?

 47. Sailor, doar mâncate la ore diferite.

 48. Se garantează un efect mai de durată?

 49. Sincer, n-am încercat. Am zis mai sus că nu-s consumatoare de ciucalată. Şi nici de ţelină. Întreabă-l şi tu papa că el cică îşi face sucuri cu ţelină!

 50. Si acum chiar ma duc la nani! Noapte buna papa si sailor!

 51. Deci mai iau o ciocolata si un pahar de suc de telina si plec la culcare.Noapte buna Georgiana!

 52. Ptii, drăcie, ce mă speriai de cânele ăla cu tricou de mariner și trabucu în gură! Na-vea nici măcar botniță…
  Din ce în ce mai ciudat îi aici…

 53. floru' din grădină

  Ţelină + ciocolată …??? = O DIAREE ERECTĂ !!!

 54. floru' din grădină

  @ Didi
  Nu vezi că e Tequila cu pălărie – adică un fel de coctail.

 1. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 51) « Blogul lui Teo Negură

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: